De Omgevingsvisie Leeuwarden gaat over de ruimtelijke en fysieke ontwikkeling van onze gemeente in de komende tientallen jaren. Hoe richten wij onze leefomgeving in en hoe zorgen wij ervoor dat al die ontwikkelingen goed zijn afgestemd? Welke ambitie hebben wij voor onze stad, dorpen en buitengebied? Aan de hand van die ambities wegen wij de toekomstige ruimtelijke plannen binnen onze gemeente.
Op 22 december 2021 heeft de gemeenteraad de omgevingsvisie vastgesteld.
Lees hier de omgevingsvisie van de gemeente Leeuwarden:
pdf Omgevingsvisie gemeente Leeuwarden (PDF, 12.99 MB)
Wat is een omgevingsvisie?
De omgevingsvisie is een langetermijnvisie van de gemeenteraad op de leefomgeving. In de visie wordt op hoofdlijnen aangegeven wat nodig is om de leefomgeving te beschermen, te ontwikkelen en in te richten. Het vormt het vertrekpunt voor concretere plannen als bijvoorbeeld het omgevingsplan en de ontwikkeling van bouwprojecten als bijvoorbeeld Nieuw Oud-Oost en Spoordok.
Vergroenen, verbinden, verwaarden
Vergroenen, verbinden en verwaarden: dat is de ondertitel van de Leeuwarder omgevingsvisie. Het zijn ook de principes waarlangs we onze gemeente de komende decennia willen ontwikkelen.
Vergroenen staat voor een emissievrij, klimaatadaptief en circulair gebruik van onze ruimte. Hiermee willen wij de gevolgen van de klimaatopwarming helpen opvangen en bijdragen aan een gezonde en schone leefomgeving, waar meer biodiversiteit is.
Verbinden staat voor de fysieke infrastructuur in onze gemeente, die ontmoetings- en verbindingsruimte biedt voor onze mienskip. Maar ook voor de verbindingen tussen onze inwoners en de plek waar ze wonen en leven.
Verwaarden staat voor het toevoegen van waarde aan onze gemeente. Niet per se in de vorm van groei, maar als ‘brede welvaart’: welzijn gaat voor welvaart, het sociale boven het materiële, mensen boven goederen, kwaliteit boven kwantiteit.